Description
Filmele din poliolefine au tendinta sa adere intre ele sau la suprafetele metalice din cauza unui coeficient de frecare ( COF ) mare. Pentru o procesare usoara, filmul trebuie sa aiba un coeficient de frecare sub 0,2. In mare, din punctul de vedere al gradului de frecare filmul poate fi caracterizat:
- Tip LOW SLIP COF: 0,50 – 0,80 Continut slip (PPM): 200 – 400
- Tip MEDIUM SLIP COF: 0,20 – 0,50 Continut slip (PPM): 500 – 600
- Tip HIGH SLIP COF: 0,05 – 0,20 Continut slip (PPM): 700 – 1000
Aditivii slip pot modifica proprietatile suprafetei filmului si reduce COF. Cei mai folositi agenti slip sunt amidele grase:
Erucamida (C22, mononesaturata)
- Migreaza mai lent, in schimb confera un COF mai redus.
- Datorita presiunii de vapori si a volatilitatii mai reduse, este folosita acolo unde se impune procesarea la temperaturi mai mari (in special pentru HDPE si PP).
- Este utila, in special, in cazul procesarii ulterioare a rolelor de film si a tratamentului Corona.
Oleamida (C18, mononesaturata)
- Migreaza mai repede decat erucamida, fiind utila acolo unde se impune reducerea COF in scurt timp, pe liniile de procesare de mare viteza.
Stearamida (C18, saturata)
- Este folosita, in general, impreuna cu erucamida sau oleamida pentru a conferi efect anti-blocking, acolo unde transparenta filmului este foarte importanta si anti-blockingul anorganic ar afecta-o negativ.
Behenamida (C22, saturata)
- Pentru aplicatii organoleptice.
- In general, variatia semnificativa a COF are loc in cca 24 – 48 ore de la extrudare, valoarea finala a acestuia stabilizandu-se dupa circa 7-10 zile, in functie de agentul slip folosit.
- Adaosul de agent slip trebuie echilibrat in functie de operatiile ulterioare pe care le suporta filmul. Un adaos prea mare poate influenta negativ sudarea si imprimarea.
Reviews
There are no reviews yet.